Att tänka efter före

Vi har alla gjort saker som vi ångrat och önskar ogjorda. Det här kan gälla precis allting. Vissa saker stora och andra petitesser. Oavsett så har de en sak gemensamt. Hade man tänkt efter före så hade man kunnat undvika att ångra sig i efterhand. Även den minsta dumhet kan också få allvarliga konsekvenser. Kanske ångrar man att man snattade den där chokladkakan på ICA för att man fick dåligt samvete, eller kan det rent vara så att man ångrar det för att man åkte fast och fick tala med farbror polisen som resultat av det lilla snesteget. Vi skrev tidigare om konsten att välja spel. Det kan appliceras i det mesta. Nästan allt man gör kan man faktiskt överväga i förhand och på det sättet försäkra sig om att man inte göra något ogenomtänkt och dumt.

Är du och badar med kompisarna och vill verka tuff. Tänk efter en gång till innan du bestämmer dig för att ta sats och springa ut från den höga klippan och hoppa i. Vet du hur djupt det är? Vet du att det inte finns något under vattenytan som kan skada dig? Vad händer om du snubblar när du tar sats? Finns det någon annan utskjutande klippavsats under som du kan landa och slå dig på? Det här är småsaker som är värt att reflektera över innan man gör något dumt. Visst kan det verka vara en rolig och oskyldig grej att hoppa från den höga klippan, men om det inte går som planerat så kan effekterna vara ödestigna. Tänk om man snubblar precis fel och ramlar och slår i ryggen så att den bryts på en sten eller liknande.

Att tänka efter före är inte något avancerat, det kostar ingenting och det är inte speciellt svårt. Ändock är det något som allt för många verkar vara helt oförmögna att göra. Tänk så mycket slarv, dumheter och andra missöden som hade kunnat undvikas om man bara tog ett par sekunder och tänkte efter före innan man gjorde något? Va bra saker skulle kunna bli.